Γιώργος Παπαδόπουλος: Τι λέει ο σύμβουλος του Τράμπ για την ΕλλάδαΟ Γιώργος Παπαδόπουλος είναι ένας από τους

πέντε πιο στενούς συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι απόφοιτος του 2009, του Πανεπιστημίου DePaul και διευθύνει ένα διεθνές ενεργειακό κέντρο στο London Center of International Law Practice. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο
Hudson, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον και μεταξύ άλλων, ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών το 2012 στη Γενεύη.

Βασική του ενασχόληση είναι ο ρόλος της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ όσον αφορά τα τεράστια κοιτάσματα φυσιικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα γραπτά και στα προφορικά του, κοινός τόπος είναι η θέση του, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο γιγαντιαίο οικόπεδο Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο για να χτίσει γέφυρες με την Ελλάδα και την Κύπρο – και να αποφύγει την ενασχόληση με την Τουρκία.
Προτείνει την αποστολή του αερίου στην Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του αερίου. Επίσης, καλεί το Ισραήλ να διευθετήσει θέματα ανταγωνισμού όσον αφορά τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου – με την «παροχή της ρυθμιστικής βεβαιότητας» – έτσι ώστε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο σύντομα.[post_ad]«Η αποστολή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω αγωγού και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να είναι σχετικά φθηνή, αλλά το Ισραήλ θα πρέπει να κοιτάξει αλλού. Η τουρκική επιλογή, στερεί τη χώρα από τις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που αυτή η επιλογή μπορεί να έχει στις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ με μέλη της ΕΕ όπως η Κύπρος, και κατ ‘επέκταση, με το σύνολο της Ευρώπης », έχει γράψει ο Παπαδόπουλος.

Αναφέρει δε ότι «η Περιφερειακή οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή που κατοχυρώνει το Ισραήλ οικονομικά στην Ευρώπη “. Τον Οκτώβριο του 2015, ο ίδιος έγραψε στη Haaretz ότι «οι ενεργειακές εξαγωγές του Ισραήλ μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική και την ασφάλεια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Συνέντευξη στην Καθημερινή 8 μαίου 2016

Ενας από τους πέντε συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Παπαδόπουλος, αποκαλύπτει στην «Κ» τις θέσεις του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την Ελλάδα και τη γειτονιά της. Σύμφωνα με τον τριαντάρη αναλυτή, ο κ. Τραμπ αναγνωρίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για την ασφάλεια αλλά και την ενέργεια σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
Οπως λέει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ένας επί μακρόν σύμμαχος της Αμερικής. Η γεωστρατηγική θέση της στην ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σημεία. Η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αμερικανικής) ισχύος και η αξία της μόνο θα αυξηθεί.
Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σημαντική. Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετημένη για να γίνει ο βασικός αγωγός μεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».
Σχετικά με την κρίση
Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ανίατη» περίπτωση, του θυμίζουμε. Θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για τις ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της χώρας; «Ο κ. Τραμπ έχει σημειώσει πολλές φορές ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει τους συμμάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να δει μια τελική λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας, σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Τραμπ δεν θεωρεί ταμπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιμά το έθνος-κράτος από τον διεθνισμό». Σημειώνεται ότι ο Τράμπ υποστήριξε εμμέσως και προέβλεψε το Brexit.
Ενα ζήτημα στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι στο πεδίο της έρευνάς του: την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτώμενος αν υπό την ηγεσία του ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι θα είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ.
Οπως δηλώνει: «Η στρατηγική σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι, από πολλές απόψεις, ένα μοντέλο επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας, μία δομή όπου φιλοδυτικές δημοκρατίες συνεργάζονται για να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την τελική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην παγκόσμια αγορά. Θα είναι το πιο επείγον ζήτημα για τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι σύμμαχοι της Αμερικής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να ενσωματώνουν και άλλες φιλοδυτικές χώρες, κυρίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ώστε να συνεχίσουν να περιορίζουν και να αντιμάχονται την επέκταση του ριζοσπαστικού τζιχαντισμού. Η συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και Αιγύπτου έχει θετικές συνέπειες στην πολιτική, στην ασφάλεια και στην ενέργεια όχι μόνο για την περιοχή, αλλά επίσης για την Ευρώπη».
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στο ερώτημα εάν θεωρεί την Τουρκία σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και ποιος είναι ο ρόλος της γείτονος στην εξωτερική του πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναγνωρίζει τον γεωγραφικό της ρόλο, ωστόσο επικρίνει τη στάση της έναντι του ISIS αλλά και της Ελλάδας.
Οπως λέει, «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ έχει κατ’ εξακολούθηση σημειώσει ότι το ΝΑΤΟ συνολικά χρειάζεται αναδιάρθρωση προκειμένου να ανταποκριθεί στα σημερινά παγκόσμια προβλήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος-προμαχώνας του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τη ροή τζιχαντιστών από και προς τα πεδία των μαχών, ή να αποτρέψει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου που πυροδοτεί την άνοδο του ISIS. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να δει μια Τουρκία κοσμική, με δυτικό προσανατολισμό, που να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές».
Οσο για τη στάση που θα κρατήσει στις ελληνοτουρκικές διαφορές, τονίζει ότι «αερομαχίες στο Αιγαίο με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα δεν βοηθούν στο να καλλιεργηθεί αυτό το θετικό κλίμα. Η μάχη είναι στη Συρία και στο Ιράκ, και δεν θα έπρεπε να είναι με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Αμερικής».
Δίοδοι με Ρωσία
Τέλος, επιβεβαιώνει τον ρόλο που βλέπει για τη Ρωσία. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τραμπ πιστεύει πως υπάρχουν δίοδοι συνεργασίας με τη Ρωσία, κυρίως για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πληγής του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να μάχεται ταυτόχρονα το ISIS και τη Ρωσία στη Συρία. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργασθούν ώστε να σταματήσουν τη ροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, εναντίον της πειρατείας και για να αποτρέψουν την άνοδο του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη με πυρηνική ομπρέλα και της Κίνας σε μια υπερδύναμη».
via

Γιώργος Παπαδόπουλος: Τι λέει ο σύμβουλος του Τράμπ για την Ελλάδα Reviewed by Life City on 5:08 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by NEWS PEOPLE © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από imacon. Από το Blogger.